×
Home Nieuws Livescore

Marc Overmars' vertrek bij Ajax verandert voetballandschap voorgoed

Marc Overmars' vertrek bij Ajax verandert voetballandschap voorgoed
Vienna Reyes on Unsplash ©
Gepubliceerd op donderdag 21 september 2023 20:08 uur

Het is bijna twee jaar geleden dat er een schokgolf door het Nederlandse voetballandschap ging. Marc Overmars, de voormalige directeur voetbalzaken van Ajax, verliet de club vanwege een schandaal rondom grensoverschrijdend gedrag. Maar wat als dit schandaal nooit had plaatsgevonden? Volgens sportjournalist Sjoerd Mossou zou het Nederlandse voetbal er heel anders uit hebben gezien.

In zijn column in het Algemeen Dagblad stelt Mossou dat de impact van Overmars' "dickpic" niet te onderschatten is. Niet alleen voor het vrouwelijk personeel dat hiermee werd geconfronteerd, maar ook voor het Nederlandse voetbal als geheel. Mossou beweert dat de moderne geschiedenis van het Nederlandse voetbal voorgoed is veranderd door dit incident.

Op die bewuste zondag, 6 februari 2022, werd Overmars ontslagen na een overwinning van Ajax op Heracles. Ajax was op dat moment op weg naar het volgende kampioenschap en de andere topclubs, zoals PSV, Feyenoord en AZ, waren wanhopig door de groeiende kloof met Ajax. De Eredivisie begon te klein te worden voor de Amsterdamse club.

Maar het vertrek van Overmars had grote gevolgen. Mossou beschrijft de periode na zijn vertrek als een totale chaos in Amsterdam, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Zonder Overmars' "piemel" zou Maurice Steijn nooit trainer van Ajax zijn geworden en Sven Mislintat zou een onbekende "duistere dealtjesmaker" zijn gebleven in de Bundesliga. Ajax zou geen honderden miljoenen hebben verspild aan desastreuze transfers. Feyenoord, PSV en Antwerp zouden deze week geen Champions League hebben gespeeld. En Chuba Akpom? Die zou hoogstwaarschijnlijk bij Luton Town hebben rondgedobberd.

Kortom, het incident rondom Marc Overmars heeft een blijvende impact gehad op het Nederlandse voetbal. Het heeft de loop van de geschiedenis veranderd en heeft ervoor gezorgd dat clubs als Ajax, Feyenoord en PSV op een heel andere manier hebben moeten opereren. Het is een verhaal dat nog lang zal worden herinnerd in de annalen van het Nederlandse voetbal.