×
Home Livescore

Ajax verdediging worstelt met passnauwkeurigheid: Avila breekt opvallend record

Ajax verdediging worstelt met passnauwkeurigheid: Avila breekt opvallend record
JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op vrijdag 6 oktober 2023 09:16 uur

Ajax worstelt nog steeds met hun verdediging. Tijdens de wedstrijd tegen AEK Athene (1-1) stond Gaston Avila als linkercentrale verdediger opgesteld, met de Argentijn en Josip Sutalo in het centrum. Helaas bleek de defensie van de Amsterdammers opnieuw zwak te zijn. Avila heeft na deze wedstrijd een opvallend 'record' op zijn naam staan.

Bart Frouws, een datajournalist bij Voetbal International, heeft via X een opmerkelijke statistiek naar voren gebracht. Avila heeft tijdens de wedstrijd tegen AEK precies honderd passes verstuurd, waarvan er slechts 73 aankwamen. Sinds het seizoen 2010/2011 zijn er 1110 spelers geweest die in de Champions League, Europa League of Conference League minimaal honderd passes in één wedstrijd hebben verstuurd, maar geen van hen had zo'n lage passnauwkeurigheid als Avila.

De passnauwkeurigheid van Avila komt uit op slechts 73 procent. Het merendeel van zijn passes resulteerde in balverlies. Dit is ook ESPN-analist Kenneth Perez opgevallen. Hij zei donderdagavond bij ESPN: "Die Gaston Avila... Het is één grote grap. Met Avila kun je niet centraal achterin spelen. Het is levensgevaarlijk. Of zet hem op linksback, waar hij minder schade aanricht. Of speel hem gewoon helemaal niet."

Het is duidelijk dat Avila nog zoekende is naar vastigheid in zijn verdedigende spel. Zijn lage passnauwkeurigheid is zorgwekkend en roept vragen op over zijn geschiktheid als centrale verdediger. Het is aan de trainer en het team om te beslissen hoe ze hiermee omgaan en of Avila wellicht beter op een andere positie kan spelen.