×
Home Livescore

Ajax dreigt met collectieve straffen voor onrustige supporters

Ajax dreigt met collectieve straffen voor onrustige supporters
NELSON NDONGALA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op vrijdag 6 oktober 2023 18:08 uur

Na een grondige analyse van de situatie rondom de legendarische clash tussen Ajax en Feyenoord, heeft de Amsterdamse club via haar eigen kanalen een verklaring afgelegd die specifiek gericht is op haar trouwe aanhang. Mocht het gedrag van de supporters echter blijven escaleren, dan zal de club genoodzaakt zijn om collectieve straffen op te leggen.

In samenspraak met de lokale autoriteiten, bestaande uit de burgemeester, hoofdofficier en politie, heeft Ajax de situatie rondom de klassieker geëvalueerd. Dit heeft geleid tot een verklaring waarin de club haar supporters aanspreekt: "De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord werd gekenmerkt door het afsteken van vuurwerk in het stadion en ongeregeldheden buiten het stadion. De wedstrijd moest zelfs worden stilgelegd en de Mobiele Eenheid heeft uiteindelijk traangas moeten inzetten om de orde buiten het stadion te herstellen. Dit onacceptabele gedrag zal door Ajax en de lokale autoriteiten niet worden getolereerd."

"Het beleid van Ajax, de gemeente Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie is de afgelopen jaren voornamelijk gericht geweest op het aanpakken van individuele daders: de goede supporters mogen niet lijden onder de kwaden. Personen die zich schuldig maken aan het afsteken van vuurwerk, vernielingen, geweld, verstoring van de openbare orde of discriminatie, worden geconfronteerd met civiel- of bestuursrechtelijke maatregelen en/of strafrechtelijke vervolging. In gevallen waarin dit niet mogelijk bleek, lag dit vaak aan het feit dat individuen zich verschuilen in de menigte, zich verstoppen achter doeken of bivakmutsen."

Ajax laat weten dat collectieve straffen niet uitgesloten kunnen worden als de situatie niet verbetert. "Indien wanordelijkheden zich herhalen, wordt het steeds moeilijker om de eerdergenoemde individuele aanpak toe te passen en zullen collectieve maatregelen onvermijdelijk zijn. Denk hierbij aan het plaatsen van netten of in het uiterste geval het sluiten van tribunevakken of het spelen van wedstrijden zonder (uit)publiek. Desalniettemin hopen alle betrokken partijen dat het niet zover hoeft te komen en staan zij achter de tienduizenden welwillende Ajax-supporters die zich wel gedragen en in alle veiligheid van het voetbal willen genieten."