×
Home Livescore

Data-analist: Ajax had 29 miljoen kunnen besparen op transfers

Data-analist: Ajax had 29 miljoen kunnen besparen op transfers
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op vrijdag 6 oktober 2023 21:48 uur

In een exclusief interview met een toonaangevende Nederlandse krant heeft Marije Haeck haar visie gegeven op de transferzomer van Ajax onder leiding van Sven Mislintat. Als oprichter van het innovatieve bedrijf BEBR, dat zich bezighoudt met data-analyses in de voetbalwereld, heeft Haeck een interessante kijk op de transfersommen die zijn betaald. Volgens haar had Ajax maar liefst 29 miljoen euro kunnen besparen.

Haeck legt uit dat hun model heeft aangetoond dat Ajax bijna 29 miljoen euro te veel heeft betaald voor bepaalde spelers. Hoewel er vier transfersommen waren die redelijk marktconform waren, zoals die voor Josip Sutalo, Anton Gaaei, Jakov Medic en Sivert Mannsverk, waren de meeste transfers zwaar overbetaald. Een opvallend voorbeeld hiervan is Gaston Avila, waarvoor bijna drie keer de werkelijke waarde is betaald.

Volgens Haeck had Mislintat met behulp van de informatie van haar bedrijf al bijna drie miljoen euro kunnen besparen, wat neerkomt op een verbetering van tien procent. Ze benadrukt echter dat ze ervan overtuigd is dat er nog veel meer bespaard had kunnen worden. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijke bedragen die Ajax in de toekomst kan investeren. Het belang van een objectieve second opinion wordt hiermee duidelijk aangetoond.

Het is duidelijk dat Haeck met haar bedrijf BEBR een waardevolle bijdrage kan leveren aan de voetbalwereld. Haar data-analyses bieden clubs de mogelijkheid om op een meer kostenefficiënte manier spelers aan te trekken. Met haar inzichten en expertise kan ze clubs helpen om betere beslissingen te nemen op het gebied van transfersommen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar bedrijf steeds meer erkenning krijgt binnen de voetbalindustrie.

Ajax zal ongetwijfeld aandachtig luisteren naar de bevindingen van Haeck en haar bedrijf. Het is immers van groot belang om financieel verantwoorde beslissingen te nemen, vooral in een tijd waarin de transfermarkt steeds competitiever en duurder wordt. Met de hulp van BEBR kan Ajax mogelijk in de toekomst aanzienlijke bedragen besparen en tegelijkertijd hun selectie versterken.

Het is duidelijk dat de rol van data-analyse in het voetbal steeds belangrijker wordt. Clubs kunnen niet langer vertrouwen op intuïtie en onderbuikgevoelens bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het gebruik van objectieve en betrouwbare data kan het verschil maken tussen een succesvolle transferperiode en een financiële tegenvaller.

Met de inzichten van Marije Haeck en haar bedrijf BEBR lijkt de toekomst van de transfermarkt in het Nederlandse voetbal veelbelovend. Clubs kunnen nu profiteren van geavanceerde analyses en zo hun financiële middelen op een verstandige manier inzetten. Het is een spannende tijd voor de voetbalwereld, waarin innovatie en data-analyse een steeds grotere rol spelen.