×
Home Livescore

Vijfde colonne en mysterieuze krachten bij vertrek Ajax-voorzitter

Vijfde colonne en mysterieuze krachten bij vertrek Ajax-voorzitter
ALEXANDER FOX | PLANET FOX FROM PIXABAY ©
Gepubliceerd op vrijdag 6 oktober 2023 23:32 uur

Opmerkelijke ontwikkelingen bij de Amsterdamse voetbalclub Ajax, waar Pier Eringa onlangs zijn functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen heeft neergelegd. In een exclusief interview met NRC onthult Eringa dat hij altijd het gevoel heeft gehad dat er een mysterieuze groep mensen is die achter de schermen de touwtjes in handen heeft.

Het begon al bij zijn voordracht, waar Eringa zich al snel zorgen begon te maken. In eerste instantie leek hij de enige serieuze kandidaat te zijn en had hij gesprekken met alle bestuursorganen. Maar tot zijn verbazing kreeg hij plotseling te horen dat er een tweede kandidaat in beeld was. Zijn vrouw merkte toen al op dat er iets vreemds aan de hand was. "Pier, dit is toch wel heel raar, hè. Dat is een oranje lampje: wat gebeurt hier achter de schermen?", aldus Eringa, die nooit heeft kunnen achterhalen wie het verzoek voor een tweede kandidaat heeft gedaan.

De verbazing groeide verder toen het voorstel werd gedaan om toezichthouders voortaan een vergoeding te geven. Hoewel dit idee werd gesteund door de bestuursraad, trad deze kort daarna af. "Dat was weer zo'n moment waarop ik dacht: oei, wie heeft hier eigenlijk de macht?", aldus Eringa, die nog steeds met deze vraag worstelt. "In ieder geval niet de Raad van Commissarissen. En ook de directie heeft niet genoeg invloed. Er zijn andere krachten en machten in het spel, die de formele governance overstijgen. De druk van de supporters is absoluut een factor. De media spelen ook een grote rol: De Telegraaf is al lange tijd boos op Ajax, dat is een macht op zich. En dan heb je nog de invloed van prominente figuren die vanaf de zijlijn hun zegje doen. En niet te vergeten de invloed van de persoonlijkheden binnen de vereniging Ajax, die invloed uitoefenen op de bestuursraad."

Met zijn aftreden hoopt Eringa een signaal af te geven en de aandacht te vestigen op de mysterieuze krachten die volgens hem de dienst uitmaken bij Ajax. Het is nu aan de club om hiermee om te gaan en te zorgen voor meer transparantie en duidelijkheid in het bestuurlijke proces.