×
Home Livescore

Ajax betaalde miljoenen te veel voor transfers, ontslagen directeur zwijgt

Ajax betaalde miljoenen te veel voor transfers, ontslagen directeur zwijgt
Vienna Reyes on Unsplash ©
Gepubliceerd op vrijdag 6 oktober 2023 23:48 uur

Op een zonnige vrijdagmiddag bracht een gerenommeerd dagblad een intrigerend interview met de vooraanstaande wetenschapper Marije Haeck naar buiten. Haeck, oprichter van het mysterieuze databureau BEBR, heeft zich gespecialiseerd in het ontrafelen van marktwaardes en transfersommen in de voetbalwereld. In het interview onthulde ze dat Ajax maar liefst 29 miljoen euro had kunnen besparen op hun recente aankopen, omdat ze naar verluidt buitensporig hoge bedragen hebben neergelegd.

De verantwoordelijke voor deze aankopen, Sven Mislintat, werd onlangs abrupt ontheven uit zijn functie als technisch directeur bij Ajax. De Telegraaf, altijd op zoek naar primeurs, benaderde de Duitser voor een reactie op de bevindingen van Haeck. Tot grote verbazing weigerde Mislintat echter om commentaar te geven. Ajax-watcher Mike Verweij onthulde dat hij de ontslagen directeur voetbalzaken meerdere malen had geprobeerd te bereiken, maar tevergeefs. Zelfs na een dringend WhatsApp-bericht met het verzoek om contact op te nemen, bleef Mislintat in stilte gehuld. De vragen die later werden doorgestuurd, waaronder of hij het eens was met de bewering dat Ajax te veel had betaald voor twaalf transfers en of hij daar spijt van had, bleven onbeantwoord.

Het revolutionaire model van Haeck toonde aan dat Ajax bijna 29 miljoen euro te veel heeft uitgegeven aan hun recente aankopen. Volgens haar analyse waren slechts vier transfersommen redelijk marktconform, namelijk die voor Josip Sutalo, Anton Gaaei, Jakov Medic en Sivert Mannsverk. Opvallend genoeg bleek Borna Sosa volgens Haecks formule een goede deal te zijn. Echter, de overige aankopen werden volgens haar bevindingen zwaar overbetaald, met als absolute uitschieter Gaston Avila, waarvoor bijna drie keer de werkelijke waarde werd neergeteld.