×
Home Livescore

Poolse minister dringt aan op onderzoek naar rellen AZ-Legia

Poolse minister dringt aan op onderzoek naar rellen AZ-Legia
JEROEN BENTVELZEN ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op zaterdag 7 oktober 2023 17:25 uur

In een recente ontmoeting tussen de Poolse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Pawel Jablonski, en de Nederlandse ambassadeur in Warschau, Daphne Bergsma, is opnieuw de nadruk gelegd op de noodzaak van een grondig onderzoek naar de incidenten die plaatsvonden tijdens de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Legia afgelopen donderdag. Tijdens deze wedstrijd waren er rellen met Poolse fans en werden twee Legia-spelers gearresteerd op verdenking van mishandeling van een AZ-steward.

Jablonski heeft zijn bezorgdheid geuit over de gebeurtenissen in Alkmaar en heeft verzocht om een diepgaand onderzoek. Hij verklaarde: "Ik heb mijn protest kenbaar gemaakt aan de ambassadeur over wat er in Alkmaar is gebeurd en heb gevraagd om een grondig onderzoek." Hij voegde eraan toe dat er ernstige vermoedens zijn van systematische acties van Nederlandse autoriteiten en de stad Alkmaar tegen Poolse burgers. Deze uitspraken werden gedaan tijdens een gesprek met het Poolse persbureau PAP.

De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken meldde dat Bergsma het ermee eens is dat er een onderzoek moet worden ingesteld. "Ze heeft verklaard volledig bereid te zijn tot samenwerking op dit gebied. We hopen dat deze bereidheid zal leiden tot een goede samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse autoriteiten en dat het bewijs in deze zaak snel zal worden verzameld. Als blijkt dat deze acties geen geïsoleerde incidenten waren, maar een systematisch karakter hadden, zullen de verantwoordelijken worden gestraft."

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen AZ en Legia zouden fans van de Poolse club het stadion zijn binnengedrongen. Volgens de autoriteiten raakten drie ME'ers gewond, waarvan er één bewusteloos raakte. De twee gearresteerde Legia-spelers, Josué Pesqueira en Radovan Pankov, zijn inmiddels op vrijdag vrijgelaten.