×
Home Livescore

Ajax laat talenten van AZ met rust en focust op eigen opleiding

Ajax laat talenten van AZ met rust en focust op eigen opleiding
Dan Asaki van Unsplash ©
Gepubliceerd op zondag 8 oktober 2023 09:25 uur

In een verrassende wending heeft Ajax besloten om niet langer talenten weg te kapen bij AZ. De afgelopen jaren hebben de Amsterdammers herhaaldelijk geprobeerd om spelers uit de jeugdopleiding van AZ te strikken, maar met weinig succes. Dit is een duidelijk teken van de groeiende kracht van de AZ-opleiding, zo verklaarde Paul Brandenburg, hoofd opleidingen bij AZ, in een interview met Voetbal International.

Gezien de nabijheid van Alkmaar en Amsterdam, beide gelegen in Noord-Holland, is het niet verwonderlijk dat AZ en Ajax vaak vissen in dezelfde talentenvijver. Voorheen was het een gebruikelijke praktijk voor Ajax om talenten weg te lokken uit de jeugdopleiding van AZ. Echter, sinds de coronaperiode lijkt dit niet meer te gebeuren, aldus Brandenburg.

"En zelfs toen er in het verleden wel spelers werden benaderd, ging slechts een enkeling daarop in", voegde het hoofd opleidingen eraan toe. "Dit benadrukt al geruime tijd de kracht van onze opleiding, het perspectief dat we bieden en de rust die hier heerst."

Onlangs versloeg AZ Onder-13 de leeftijdsgenoten van Ajax met maar liefst 11-0. Brandenburg wilde niet zeggen of deze uitslag de huidige verhoudingen tussen Ajax en AZ weerspiegelt wat betreft de staat van de jeugdopleiding. "Het belangrijkste is dat de beste opleidingen van Nederland elkaar uitdagen en het niveau samen omhoog tillen. De wedstrijden tegen Ajax, maar ook tegen PSV en Feyenoord, zijn geweldige uitdagingen op jeugdniveau."

Om 14.30 uur zullen de twee teams elkaar ontmoeten in de Johan Cruijff ArenA. Afhankelijk van het resultaat van Feyenoord, zal AZ als nummer twee van de Eredivisie aan de wedstrijd beginnen, terwijl Ajax momenteel op de zestiende plaats staat.