×
Home Livescore

Verenigd Koninkrijk en Ierland organiseren EK 2028, Turkije richt zich op EK 2032

Verenigd Koninkrijk en Ierland organiseren EK 2028, Turkije richt zich op EK 2032
ALEXANDER FOX | PLANET FOX FROM PIXABAY ©
Gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2023 07:34 uur

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben naar verluidt de organisatie van het EK 2028 toegewezen gekregen door de UEFA, zo melden verschillende bronnen uit Groot-Brittannië. Het belooft een uniek toernooi te worden, aangezien de wedstrijden zullen plaatsvinden in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland.

Turkije was aanvankelijk ook een kandidaat om het EK 2028 te organiseren, maar heeft besloten zich terug te trekken om zich volledig te richten op het gezamenlijke bod met Italië voor het EK 2032. Het lijkt erop dat Turkije en Italië binnenkort ook de bevestiging zullen krijgen voor de organisatie van dat toernooi.

De stadions waarin de wedstrijden van het EK 2028 zullen plaatsvinden, zijn al bekend. Naast het iconische Wembley Stadium en het Tottenham Hotspur Stadium in Engeland, zullen ook het EFC Stadium (thuishaven van Everton), Villa Park (Aston Villa), St. James' Park (Newcastle United), Principality Stadium (nationaal stadion van Wales), Hampden Park (Schotse nationale ploeg), Aviva Stadium (Ierse nationale ploeg) en Casement Park (Noord-Ierse nationale ploeg) gastheer zijn van wedstrijden. In Engeland zullen 28 wedstrijden worden gespeeld, inclusief de halve finales en finale op Wembley, terwijl Wales, Schotland en Ierland elk zes wedstrijden zullen organiseren. Noord-Ierland krijgt vijf wedstrijden toegewezen.

Opvallend is dat de Engelse voetbalbond, de FA, heeft gevraagd om een normale kwalificatiecyclus voor het toernooi. Normaal gesproken zijn gastlanden automatisch gekwalificeerd voor de groepsfase, maar de FA vindt het ongepast om al vijf van de 24 tickets te verdelen. Bovendien wordt het spelen van kwalificatiewedstrijden gezien als een betere voorbereiding dan het spelen van vriendschappelijke duels.

Naar verluidt heeft de UEFA twee tickets gereserveerd voor gastlanden die zich niet op eigen kracht weten te kwalificeren. Als drie of meer gastlanden zich niet plaatsen voor het toernooi, gaan de startbewijzen naar de twee best presterende landen. Dit zorgt voor extra spanning en competitie tijdens de kwalificatierondes.