×
Home Livescore

Politiechef wil buitenlandse hooligans weren na geweld tegen ME

Politiechef wil buitenlandse hooligans weren na geweld tegen ME
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2023 20:48 uur

De Nederlandse politie heeft een dringend verzoek gedaan aan de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Alkmaar om fans van buitenlandse voetbalclubs te weren als zij eerder betrokken zijn geweest bij gewelddadige incidenten tegen Nederlandse clubs. Dit nieuws is naar buiten gebracht door Frank Paauw, de politiechef van Amsterdam die verantwoordelijk is voor de landelijke aanpak van voetbalgeweld.

In een brief aan de burgemeesters benadrukt Paauw de noodzaak van deze maatregel, waarbij hij wijst op verschillende recente incidenten. Zo liep het vorige week volledig uit de hand tijdens de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau. Poolse hooligans vielen de Mobiele Eenheid (ME) aan, waarbij meerdere agenten gewond raakten en één zelfs bewusteloos raakte.

Volgens Paauw is er sprake van een alarmerende toename van extreem en georganiseerd geweld, waarbij de politie steeds vaker het doelwit lijkt te zijn. In Alkmaar werden de ME niet alleen fysiek aangevallen, maar werden ook geweldsmiddelen van hen afgenomen. Dit heeft Paauw doen besluiten dat uitsupporters van clubs met beruchte hooligans voortaan in heel Nederland geweerd moeten worden.

Daarnaast benadrukt Paauw dat de politie-inzet rond Europese wedstrijden buitensporig is geworden. Dit gaat ten koste van andere belangrijke taken en de zichtbaarheid van de politie in de wijken. Als het aan Paauw ligt, moet Legia Warschau als eerste club worden aangemerkt waarvan de fans niet meer welkom zijn in Nederland. De burgemeester van Alkmaar heeft al aangegeven dat zij geen supporters van deze club meer wil ontvangen in haar stad.