×
Home Livescore

Voormalig marinier roept op tot gastvrije behandeling voetbalsupporters

Voormalig marinier roept op tot gastvrije behandeling voetbalsupporters
Dan Asaki van Unsplash ©
Gepubliceerd op zaterdag 14 oktober 2023 18:33 uur

Voormalig marinier en vicevoorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht, Siege Postuma, is van mening dat de aanpak van hooliganisme volledig de plank misslaat. In een interview met het Algemeen Dagblad roept hij op om supporters niet langer als beesten, maar als gasten te behandelen.

De 65-jarige Postuma heeft in de jaren zeventig en tachtig de hoogtijdagen van het hooliganisme in Nederland meegemaakt. "En nu sturen we duizenden mensen naar huis omdat er een plastic bekertje op het veld is beland", spot hij in het AD. "We slaan een beetje door in onze strijd tegen hooligans."

Volgens Postuma is er sprake van ongelijkheid in de voetbalstadions. "De supporter op de hoofdtribune wordt hartelijk ontvangen door een gastvrouw, krijgt een welkomstdrankje en wordt niet gefouilleerd. Voor de gewone man gelden echter hele andere regels. Neem bijvoorbeeld de uitsupporters. Zij moeten vaak met een verplichte buscombi-regeling naar een wedstrijd, zitten vaak lang in de bus te wachten bij aankomst en hebben vaak geen toegang tot toiletten. Dat is de realiteit. Hoe kun je van fans goed gedrag verwachten als je ze als beesten behandelt? Daar begint het probleem."

De vicevoorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht pleit voor het Engelse model, waarbij uitvakken zich bevinden op de onderste zijdes van het stadion, er geen zichtbare hekken of politie aanwezig zijn en er niet meer gefouilleerd wordt. Hij ziet meer heil in een aanpak gericht op de daders. "Het is een feit dat je vanuit de controlekamers in de stadions de neusharen van supporters kunt zien. Letterlijk. In combinatie met gezichtsherkenningstechnologie, waar NEC momenteel mee experimenteert, kun je die paar relschoppers moeiteloos eruit pikken en mensen met een stadionverbod buiten de deur houden. Dat werkt veel beter dan fouilleren, hekken of welke belemmering dan ook."

Postuma wijst naar Heracles Almelo, waar volgens hem nauwelijks grote incidenten plaatsvinden doordat fans op een fatsoenlijke manier behandeld worden. Als uitsupporter heb je bovendien goed zicht op het veld. "Ter vergelijking: bij PSV zaten de FC Utrecht-supporters achter een hoog zwart net in een uithoek van het stadion en mochten ze ondanks de hitte geen drinken meenemen naar het uitvak. Is het dan gek dat sommige jongens agressief reageren?"

Postuma benadrukt dat incidenten altijd zullen voorkomen in het voetbal, net zoals in het uitgaansleven. "Maar dat verandert niets aan de kern van mijn verhaal: behandel supporters als gasten en niet als potentiële probleemgevallen. Dan zullen zij zich vanzelf als gasten gaan gedragen."