×
Home Livescore

Unieke situatie in poule Oranje: Ierland hoopt op verlies

Unieke situatie in poule Oranje: Ierland hoopt op verlies
ALEXANDER FOX | PLANET FOX FROM PIXABAY ©
Gepubliceerd op zondag 15 oktober 2023 11:33 uur

In een onverwachte wending in de poule van Oranje, heeft het verlies van Ierland tegen Griekenland vrijdagavond een aparte situatie gecreëerd. Op 18 november staat de wedstrijd tussen Ierland en Nederland gepland in de Johan Cruijff ArenA, maar tot ieders verbazing zou het voor Ierland gunstiger zijn als ze die wedstrijd verliezen.

Ierland heeft officieel geen kans meer om zich op de normale manier te kwalificeren voor het EK in Duitsland. Ze moeten nu hun hoop vestigen op een mogelijke uitweg via de Nations League. Slechts een beperkt aantal landen krijgt de kans om via deze route alsnog een ticket voor het EK te bemachtigen. Enkel de hoogst geklasseerde landen op de ranglijst komen hiervoor in aanmerking, maar veel van deze landen hebben zich al bijna of helemaal geplaatst via de reguliere kwalificaties.

En dan komt Oranje om de hoek kijken. Het Nederlands elftal eindigde vorig jaar als vierde op de ranglijst van de Nations League, waardoor ze sowieso een kans maken om zich via dit toernooi te kwalificeren voor het EK. Echter, voor Ierland zou het gunstiger zijn als Nederland zich direct plaatst. Ierland eindigde namelijk hoger dan Griekenland in de Nations League, dus als Nederland zich niet via dit toernooi hoeft te kwalificeren, is de kans groter dat Ierland bij de best geklasseerde landen zit. Om die reden hoopt Ierland dus dat Nederland zich direct plaatst, in plaats van de Grieken.