×
Home Livescore

Kraay jr. kritisch op Oranje: weinig voldoendes tegen Grieken

Kraay jr. kritisch op Oranje: weinig voldoendes tegen Grieken
Vienna Reyes on Unsplash ©
Gepubliceerd op dinsdag 17 oktober 2023 09:42 uur

In een opmerkelijke wending van gebeurtenissen heeft Hans Kraay jr. zijn ongenoegen geuit over het optreden van het Nederlands elftal tegen de Grieken op maandagavond. Als analist bij ESPN heeft Kraay de mogelijkheid gekregen om cijfers toe te kennen aan de spelers van Oranje, en tot zijn verbazing heeft hij maar liefst vijf voetballers een onvoldoende gegeven. Vooral Xavi Simons, Lutsharel Geertruida en Denzel Dumfries moesten het ontgelden in de kritiek van Kraay.

Hoewel Kraay nog enigszins positief begint over Dumfries, een speler waar hij naar eigen zeggen een groot fan van is, kan hij niet ontkennen dat de rechtsback van Oranje teleurstellend heeft gepresteerd. "In de eerste helft kon hij er niks aan doen, want hij moest naar voren komen", verklaart Kraay. "Dumfries stond de hele eerste helft als rechtsbuiten opgesteld. Hij kreeg de bal in de dekking aangespeeld, maar als dat de bedoeling was, dan had hij wel nummer zeven op zijn rug gehad. Hij speelde veel te diep. Koeman had hem daar eerder op moeten wijzen." Als gevolg van zijn matige optreden krijgt Dumfries een vijf van Kraay.

Ook Simons, die eerder indruk maakte bij Leipzig en PSV, kon Kraay niet overtuigen. "Hij laat nog steeds niet zien wat hij eerder heeft laten zien. Hij lijkt zijn draai nog niet te kunnen vinden. Hij had op zijn minst één doelpunt moeten maken. Het lijkt erop alsof hij vastzit." Geertruida wordt ook niet gespaard door Kraay, die van mening is dat de verdediger het zichzelf erg moeilijk heeft gemaakt en niet op zijn best was.

In tegenstelling tot de teleurstellende prestaties van Dumfries, Simons en Geertruida, waren er volgens Kraay wel enkele uitblinkers in het team. Hij gaf de hoogste cijfers aan Tijjani Reijnders en Quilindschy Hartman, die volgens hem een goede indruk hebben achtergelaten.

Het nieuws van Kraay's kritiek verspreidde zich snel via Twitter, waar ESPN NL een tweet plaatste met de cijfers van de spelers. Het bericht benadrukte de lage beoordelingen voor Oranje en verwees naar de video waarin Kraay zijn analyse geeft. Om de video te bekijken, moeten geïnteresseerden op de link in de tweet klikken.

Al met al was het een avond met weinig voldoendes voor het Nederlands elftal, waarbij de kritiek van Hans Kraay jr. voor de nodige opschudding heeft gezorgd. Het is nu aan de spelers en de bondscoach om te bewijzen dat ze beter kunnen en de teleurstelling van deze wedstrijd achter zich te laten.