×
Home Livescore

Twijfel en onzekerheid in Ajax-selectie: Verbeek en De Haan waarschuwen Steijn

Twijfel en onzekerheid in Ajax-selectie: Verbeek en De Haan waarschuwen Steijn
NELSON NDONGALA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op dinsdag 17 oktober 2023 18:49 uur

Gertjan Verbeek en Foppe de Haan hebben opgemerkt dat er momenteel veel onzekerheid heerst binnen de selectie van Ajax. De ervaren trainers zijn niet zo extreem als Almere City FC-psychologe Annemieke Zijerveld, maar ze willen Maurice Steijn wel waarschuwen.

Zijerveld heeft kritiek geuit op het leiderschap van Maurice Steijn door te beweren dat de Ajax-spelers 'gebroken zijn door het sombere gedrag op de bank'. "Ze zien er erg ongelukkig uit", erkent De Haan in het Algemeen Dagblad. "Je ziet dat ze naar elkaar kijken en elkaar de schuld geven als er iets misgaat, en dat ze geen risico durven te nemen. Het is chaotisch en onsamenhangend. Spelers gaan zich dan verstoppen."

"Josip Sutalo heeft de afgelopen weken veel getwijfeld. Daardoor geeft hij steeds de verkeerde pass. En dat knaagt aan je als speler", vervolgt de voormalige coach van Jong Oranje en sc Heerenveen. In het geval van de Kroatische international heeft Steijn zijn kwaliteiten nog niet openlijk in twijfel getrokken. Maar bij veel andere aankopen is dat wel gebeurd. "Dat moet je niet te vaak doen, want dat gaat echt een eigen leven leiden in de kleedkamer", waarschuwt De Haan de Ajax-coach.

Verbeek ziet ook een uitdaging voor Steijn. "Bij de Ajax-spelers, die grotendeels internationals zijn en echt kunnen voetballen, zie je besluiteloosheid in hun handelen." Volgens de voormalige trainer van Heerenveen, Feyenoord en AZ is dat de schuld van Steijn. "Ze weten niet goed wat ze moeten doen. Er zijn geen automatismen, ze belanden vaak in een denkmodus en zijn meestal net te laat."

Verbeek is van mening dat Steijn moet zorgen voor een 'gedegen plan'. "Het is als het vinden van het toilet in het donker. Thuis lukt dat wel, maar niet als je op reis bent. Bij Feyenoord lukt het onder Arne Slot wel, maar bij Ajax weten ze niet waar ze naartoe moeten. Daar heeft Steijn nog veel werk te verzetten. Hij moet patronen, stabiliteit en vastigheid creëren. Dus trainen, trainen en nog eens trainen."