×
Home Livescore

België en Zweden weigeren EK-kwalificatiewedstrijd uit te spelen

België en Zweden weigeren EK-kwalificatiewedstrijd uit te spelen
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op woensdag 18 oktober 2023 13:48 uur

De Europese voetbalbond UEFA staat voor een lastige beslissing omtrent de resterende EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden, die afgelopen maandag werd stilgelegd na een tragische terreuraanslag waarbij twee Zweedse fans om het leven kwamen. Zowel België als Zweden hebben aangegeven de wedstrijd niet te willen uitspelen, wat volgens de UEFA-regels wel zou moeten gebeuren. Het Belgische persbureau Belga meldt dat de UEFA momenteel onderzoekt of er een uitzondering kan worden gemaakt. Een definitief antwoord wordt uiterlijk vrijdag verwacht.

Normaal gesproken moet een gestaakte wedstrijd zonder publiek worden hervat op de volgende dag, maar vanwege de veiligheidssituatie is dit in het geval van België - Zweden niet mogelijk. België heeft al laten weten dat ze het duel niet willen voortzetten en aansturen op een 1-1 gelijkspel. "We willen respect tonen voor wat er gebeurd is", aldus Manu Leroy van de Belgische voetbalbond.

Als de UEFA daadwerkelijk het gelijkspel als einduitslag accepteert, kan dit gevolgen hebben voor de positie van België in de EK-kwalificatie. Het land is namelijk nog niet zeker van groepswinst en daarmee een plek in pot 1 tijdens de loting voor het toernooi. Het is afwachten hoe de UEFA deze complexe situatie zal oplossen en welke consequenties dit zal hebben voor de betrokken landen.