×
Home Livescore

Jay Gorter worstelt met druk en afrekencultuur bij Ajax

Jay Gorter worstelt met druk en afrekencultuur bij Ajax
Dan Asaki van Unsplash ©
Gepubliceerd op donderdag 19 oktober 2023 14:33 uur
Laatst geüpdatet: donderdag 19 oktober 2023 16:37 uur

In een recent interview met het magazine Ajax Life heeft de 23-jarige doelman Jay Gorter openhartig gesproken over de uitdagingen waar hij mee te maken heeft bij Ajax. Gorter, die momenteel onder een vergrootglas ligt, heeft het soms lastig met de immense druk die op zijn schouders rust. Daarnaast heeft hij ook kritiek geuit op de afrekencultuur die volgens hem in Nederland heerst.

Hoewel Gorter erkent dat het vervullen van zijn droom om voor Ajax te spelen een geweldige ervaring is, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Als doelman is hij vaak de laatste persoon op wie de schuld wordt afgeschoven als er iets misgaat in het team. Hij moet de bal uit het netje halen, zelfs als anderen fouten hebben gemaakt. Dit kan mentaal zwaar zijn en het gevoel van een geweldige redding kan snel worden tenietgedaan door een klein foutje.

Gorter vergelijkt de Nederlandse voetbalcultuur met die van Schotland, waar hij vorig seizoen op huurbasis speelde voor Aberdeen FC. Volgens hem is Schotland relaxter en begrijpen ze dat iedereen fouten kan maken. In Nederland daarentegen heerst er een afrekencultuur, waarbij spelers snel worden bekritiseerd en veroordeeld voor hun fouten.

Naast zijn ervaringen met de druk en de afrekencultuur, heeft Gorter ook een inkijkje gegeven in zijn persoonlijke rituelen. Zo speelt hij altijd met een kauwgompje in zijn mond tijdens wedstrijden. Hij legt uit dat hij voorafgaand aan een wedstrijd niet veel kan eten, omdat hij zich dan te vol voelt. Om zich licht en energiek te voelen, kiest hij ervoor om kauwgom met een hoge dosis cafeïne te kauwen. Dit geeft hem de nodige energie en helpt hem gefocust te blijven. Het is een gewoonte die hij al had toen hij bij Go Ahead Eagles speelde en inmiddels is het een vast onderdeel van zijn routine geworden.

Jay Gorter blijft ondanks de uitdagingen en druk vastberaden om zijn beste spel te laten zien bij Ajax. Hij hoopt dat er meer begrip en acceptatie komt voor de fouten die spelers kunnen maken, zodat ze zich vrijer kunnen voelen om hun talenten te tonen.