×
Home Livescore

Verbeek vreest verdeeldheid en druk bij FC Utrecht - Ajax

Verbeek vreest verdeeldheid en druk bij FC Utrecht - Ajax
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op zaterdag 21 oktober 2023 09:08 uur

Gertjan Verbeek, een bekende voetbalcoach, ziet dat er een intense spanning heerst tussen FC Utrecht en Ajax in aanloop naar hun Eredivisie-wedstrijd in De Galgenwaard. Als ervaren trainer heeft Verbeek vergelijkbare situaties meegemaakt bij FC Twente en Feyenoord. Hij begrijpt dat de psychologische druk enorm is. "Vaak zijn het spelers die deel hebben uitgemaakt van een team dat meedeed om de prijzen. Spelers zijn over het algemeen niet erg zelfkritisch, dus ze wijzen snel naar anderen. Dit zorgt voor verdeeldheid", vertelt hij aan De Telegraaf. "Bij teams in crisis, zoals zowel FC Utrecht als Ajax, zie je dat er eilandjes ontstaan. Het zijn individuen en geen geheel."

Volgens Verbeek zijn er meerdere oorzaken voor de slechte prestaties van FC Utrecht en Ajax. "Vaak heeft het te maken met het beleid en de visie. Als je naar FC Utrecht kijkt, zie je al jarenlang onrust. Waar kiezen ze nu voor? Ontwikkelen ze zelf spelers? Jong FC Utrecht levert niet veel op. Ze halen vaak oudere spelers binnen die over hun top zijn. Ook hebben ze veel wisselingen gehad in het trainersgebied. Dit zorgt voor weinig continuïteit en rust. Uiteindelijk breekt dit een club op."

Bij Ajax wordt er vooral gewezen naar het transferbeleid van de afgelopen twee zomers. Voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat krijgt hiervoor de schuld. "Als je iemand verantwoordelijk maakt voor aankopen die niet let op de balans en de clubcultuur, en er is geen controle, dan krijg je de huidige situatie", stelt Verbeek. "Aan de andere kant, je kunt Mislintat veel verwijten, maar je kunt me niet vertellen dat al die spelers niets kunnen. Er zit zeker talent tussen. Zo heeft Mikautadze bijvoorbeeld vijf doelpunten gemaakt voor het nationale team."

Verbeek beseft dat de emoties zondag hoog kunnen oplopen. "Ik maak me zorgen, ook voor het publiek. Het is een zeer beladen wedstrijd. De verliezer heeft een enorm probleem. Die zal flink ontmoedigd worden."