×
Home Livescore

Van der Vaart: Ajax moet als Excelsior spelen

Van der Vaart: Ajax moet als Excelsior spelen
NELSON NDONGALA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op zondag 22 oktober 2023 23:16 uur

Voormalig voetbalicoon Rafael van der Vaart heeft onlangs zijn ongezouten mening gegeven over Ajax. In een vernietigend oordeel liet de 109-voudig Oranje-international weten dat hij vindt dat trainer Maurice Steijn voor slechts 'twintig procent' verantwoordelijk is voor de huidige situatie.

Afgelopen zondag leed Ajax een pijnlijke nederlaag van 4-3 tegen FC Utrecht, waardoor de Amsterdammers nu op de zeventiende plaats in de Eredivisie staan. Van der Vaart sprak hierover tijdens het NOS-programma Studio Voetbal en gaf aan dat zelfs hijzelf en zijn mede-analisten nog beter zouden kunnen presteren dan het huidige Ajax. "Maar daarmee win je geen wedstrijden", voegde hij eraan toe.

Van der Vaart toonde begrip voor de benarde positie waarin trainer Maurice Steijn zich bevindt. "Hij is echt in een verschrikkelijke situatie beland. Alles gaat mis", aldus de oud-middenvelder. Volgens Van der Vaart kan Steijn misschien voor twintig procent invloed uitoefenen als hij honderd procent inzet toont, maar voor de overige tachtig procent is hij machteloos.

De voormalige voetballer is van mening dat Ajax terug moet naar de tekentafel. Hij pleit ervoor dat de club zichzelf opnieuw uitvindt en gaat spelen als Excelsior. "Vanuit een sterke organisatie, want je bent Ajax niet meer. Je moet ervan uitgaan dat je niet beter bent dan de tegenstander. Daar heb je simpelweg de kwaliteiten niet voor", aldus Van der Vaart. Hij benadrukte dat zelfs de goede spelers van Ajax worden meegesleurd in het huidige niveau, waardoor er weinig overblijft van hun individuele kwaliteiten. "Het klinkt misschien hard, maar je moet denken als een degradatiekandidaat. Het is triest, maar het is wel de realiteit", besloot Van der Vaart zijn betoog.