×
Home Livescore

Ajax faalt opnieuw in eerste helft tegen Brighton

Ajax faalt opnieuw in eerste helft tegen Brighton
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op donderdag 26 oktober 2023 22:16 uur

In een opmerkelijke wending van gebeurtenissen heeft Ajax voor de derde keer in slechts tien jaar tijd geen enkel schot op doel weten te lossen in de eerste helft tegen Brighton. Deze verontrustende statistiek werpt een schaduw over het spel van de Amsterdammers, zo concluderen voetbalanalisten Kees Kwakman, Marciano Vink en Kenneth Perez.

Onder leiding van interim-trainer Hedwiges Maduro heeft Ajax ervoor gekozen om zeer compact te spelen. "Dit stelt hen in staat om elkaar te ondersteunen en het veld te bestrijken, maar het grote probleem is dat ze totaal niet in staat zijn om aan de bal iets te creëren. Slechts twee hoekschoppen, verder niets", aldus Kwakman.

Vink is nog kritischer. "Als je ervoor kiest om een soort catenaccio te spelen, dan moet je bij balbezit wel vooruit denken. Bij Ajax zijn er te veel spelers die alleen maar kunnen denken aan achteruit spelen, geen balverlies lijden en balbezit behouden. Maar op deze manier zul je de tegenstander nooit verrassen."

Bij de 1-0 voorsprong van João Pedro werd Ajax volledig verrast. "Josip Sutalo... als een beginneling", verzucht Vink. "Je weet dat Mitoma rechts is, dwing hem dan naar links. Hij rent er te hard naartoe. Eén schijnbeweging en je bent uitgespeeld. Dit is gewoon onacceptabel."

Perez merkt ook op dat het spel van Ajax er "niet uitziet". "De spelers hebben simpelweg niet de capaciteit om gedurende twee keer 45 minuten geconcentreerd te blijven en koste wat het kost de ruimtes klein te houden."

Deze teleurstellende prestatie werpt de vraag op of Ajax in staat is om hun spel te verbeteren en hun aanvallende kracht terug te vinden. Het is duidelijk dat er werk aan de winkel is voor de Amsterdammers om hun doelstellingen te bereiken en hun fans tevreden te stellen.