×
Home Livescore

Nederlandse vijfde plek op UEFA-coëfficiëntenlijst wankelt door matige prestaties Eredivisie

Nederlandse vijfde plek op UEFA-coëfficiëntenlijst wankelt door matige prestaties Eredivisie
NELSON NDONGALA ON UNSPLASH ©
Gepubliceerd op donderdag 26 oktober 2023 23:40 uur

Het wordt steeds moeilijker voor Nederland om de vijfde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst vast te houden. De Eredivisie-clubs hebben namelijk opnieuw teleurstellende prestaties geleverd, terwijl Frankrijk juist in een hogere versnelling zit.

Dit seizoen strijden "we" met Frankrijk om de vijfde plek op de coëfficiëntenlijst. Als Nederland deze plek weet te behouden, betekent dit drie directe tickets voor de Champions League en één plaats in de voorronde van dit prestigieuze toernooi. Bovendien zouden maar liefst zeven Eredivisie-teams Europa in mogen als we de vijfde plek behalen. Aan het begin van het seizoen leek dit een realistisch scenario, maar nu lijkt het er steeds meer op dat Frankrijk ons weer gaat inhalen.

Deze week behaalde Feyenoord de enige Nederlandse overwinning van het seizoen, tegen SS Lazio. PSV speelde gelijk tegen RC Lens, een team uit de directe concurrentie van Frankrijk, terwijl Ajax en AZ verloren van respectievelijk Brighton & Hove Albion en Aston Villa. Ondertussen boekte Frankrijk succes: vier clubs uit dat land (Paris Saint-Germain, Olympique Marseille, Stade Rennais en Lille OSC) behaalden deze week een overwinning. Lens speelde gelijk en alleen Toulouse verloor, uit tegen Liverpool.

Hierdoor lopen de Fransen opnieuw op ons in. Het gat is nu nog maar minder dan één punt, namelijk 0.769 punt. De Eredivisie-teams voelen nu echt de hete adem van de Ligue 1-teams in hun nek. Het kan zelfs zo zijn dat Frankrijk in de volgende Europese speelronde al boven Nederland uitkomt op de coëfficiëntenlijst.

De vooruitzichten zijn dus niet bepaald rooskleurig. Als we kijken naar de tussenstanden in de Europese poules, nu we halverwege de groepsfase zijn, moeten we ons ernstig zorgen maken: alle Franse clubs staan momenteel virtueel op overwintering in het toernooi waar ze aan deelnemen. Aan de andere kant is Feyenoord de enige Nederlandse club die op basis van de huidige tussenstanden zou overwinteren. PSV, Ajax en AZ zouden in dat geval niet eens afzakken naar een lager Europees toernooi, maar direct uitgeschakeld worden in Europa.

Al met al moeten we hopen op een wonder of een bijzondere ommekeer, anders ziet het ernaar uit dat we de vijfde plek weer zullen verliezen. Dat zou natuurlijk een enorme teleurstelling zijn, maar er is een kleine troost: we zullen vrijwel zeker niet lager dan de zesde plek eindigen. Het gat met nummer zeven Portugal is namelijk nog steeds aanzienlijk. Hierdoor behouden we in ieder geval het tweede directe Champions League-ticket voor Nederland.

De huidige posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking zijn als volgt:

5. NEDERLAND 57.100 (5.800) (4/5)

6. Frankrijk 56.331 (5.750) (6/6)

7. Portugal 49.816 (4.500) (4/6)