×
Home Livescore

'Brighton vernedert Ajax: Nederlandse grootmacht in diepe crisis'

'Brighton vernedert Ajax: Nederlandse grootmacht in diepe crisis'
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023 00:32 uur

Het was een ongekende avond voor het Engelse voetbal toen Brighton Ajax een lesje leerde. Een club die decennialang niet op het hoogste niveau speelde, stuurde de uitvinders van het moderne voetbal terug naar de basis. Het machtige Ajax, ooit een symbool van onverslaanbaarheid, werd vernederd door een team dat pas recentelijk promoveerde. Dit zal voor altijd in het geheugen van de supporters gegrift staan, aldus The Guardian.

Het was schokkend om te zien hoe Ajax zich overgaf aan fysiek en defensief voetbal, maar gezien de grote problemen op en buiten het veld was het begrijpelijk. De voormalige kampioen van Nederland bevindt zich in een diepe crisis, staat op de een-na-laatste plaats in de Eredivisie en kwam naar Sussex met een interim-trainer, Hedwiges Maduro.

Ajax ging ten onder door doelpunten van João Pedro en Ansu Fati. "De Nederlandse reuzen leunden achterover en werden bekritiseerd door hun eigen supporters telkens wanneer ze de bal achteruit speelden", aldus The Sun. "Deze ploeg is mijlenver verwijderd van het Ajax van vier jaar geleden, dat de halve finale van de Champions League bereikte tegen Tottenham Hotspur. Ze bevinden zich in een ander universum dan het tijdperk van Johan Cruijff."

"Brighton schrijft geschiedenis op een gedenkwaardige avond voor Ajax", kopt The Telegraph. "De club uit Amsterdam is slechts een schim van zichzelf. Het grote Ajax won vier keer de Europa Cup, terwijl Brighton nog moet beginnen aan zijn vierde Europese wedstrijd. Er was geen twijfel over wie de betere spelers had."

"Het is totale chaos", zo beschrijft The Daily Mail het huidige Ajax. "Na een nederlaag tegen AEK Athene en een gelijkspel tegen Olympique Marseille behaalde Brighton de eerste overwinning in Europa tegen Ajax, de aristocraten van het Europese voetbal. De smaak van de overwinning is zoet. Dit is niet langer het machtige Ajax van weleer. Nee, dit team kwijnt weg. Johan Cruijff zou zich omdraaien in zijn graf."