×
Home Livescore

Ajax blijft talenten voortbrengen: recordaantal spelers actief in topcompetities

Ajax blijft talenten voortbrengen: recordaantal spelers actief in topcompetities
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023 14:08 uur

De kritiek op de talentenstroom bij een bepaalde voetbalclub uit Amsterdam is niet mals, maar het blijkt dat deze club nog steeds een van de beste opleidingscentra ter wereld is. Volgens een recent onderzoek van CIES heeft geen enkele andere club zoveel spelers voortgebracht die momenteel actief zijn in de hoogste competities van de wereld.

Maar liefst 86 spelers die tussen hun 15e en 21ste minstens drie jaar voor deze club hebben gespeeld, zijn nu te bewonderen op het hoogste niveau. Hiermee laat de club zelfs de Portugese topclubs Benfica (85 spelers) en Sporting Portugal (83 spelers) achter zich. Op de verrassende vierde plaats staat het Uruguayaanse Defensor SC, voor clubs als Boca Juniors, Dinamo Kiev, River Plate en FC Barcelona.

Na deze club is het even zoeken naar de volgende Nederlandse club op de lijst. Feyenoord staat op de vijftigste plaats met 46 spelers die op het hoogste niveau actief zijn. AZ volgt kort daarachter met 44 spelers die bij deze club zijn opgeleid en nu in de wereld spelen. Hiermee blijven ze PSV (39 spelers) voor.

Opmerkelijk genoeg komt dezelfde club uit Amsterdam ook als beste uit de bus als het gaat om het sportieve niveau van de spelers. CIES heeft hiervoor een index gebruikt om dit te berekenen. Real Madrid heeft daarentegen de meeste spelers opgeleid die nu actief zijn in een van de vijf topcompetities. Maar liefst 44 spelers hebben in de jeugd van deze Spaanse grootmacht gespeeld en zijn nu te bewonderen in de Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A of Ligue 1.