×
Home Livescore

Marco van Basten's voorstellen over spelbederf besproken door IFAB

Marco van Basten's voorstellen over spelbederf besproken door IFAB
Vienna Reyes on Unsplash ©
Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023 21:40 uur

Marco van Basten heeft onlangs twee belangrijke onderwerpen aangekaart bij de FIFA, die nu besproken zijn binnen de internationale spelregelcommissie IFAB. De voormalige topspits heeft zich al geruime tijd ingezet voor het bestrijden van onsportief gedrag op het veld en lijkt eindelijk de steun te krijgen die hij zo graag wilde.

In een brief gericht aan FIFA-president Gianni Infantino, die Van Basten in juni van dit jaar heeft geschreven, heeft hij twee specifieke aandachtspunten benoemd. Ten eerste pleit hij ervoor dat alleen de aanvoerder nog in gesprek mag gaan met de scheidsrechter. Ten tweede wil hij het tijdrekken tijdens wedstrijden aanpakken. Na een korte periode van stilte is er nu eindelijk vooruitgang geboekt. Op de website van de IFAB is te lezen dat er afgelopen donderdag een vergadering heeft plaatsgevonden. "We hebben gesproken over de vraag of discussies op het veld beter beheersbaar worden als alleen de aanvoerder nog mag praten met de scheidsrechter", aldus de commissie.

Daarnaast heeft de commissie ook gediscussieerd over mogelijke maatregelen om het tijdverlies tijdens wedstrijden te verminderen. Van Basten heeft eerder voorgesteld om zuivere speeltijd in te voeren, waardoor tijdrekken geen zin meer heeft. De IFAB komt normaal gesproken twee keer per jaar bijeen om te vergaderen en beslissingen te nemen. Mochten er nieuwe spelregels worden vastgesteld, dan zullen deze altijd op 1 juli van het betreffende jaar worden ingevoerd.