×
Home Livescore

John van 't Schip keert terug als interim-trainer bij Ajax!

John van 't Schip keert terug als interim-trainer bij Ajax!
dominik hofbauer on Unsplash ©
Gepubliceerd op maandag 30 oktober 2023 11:17 uur

Ajax kondigt verrassende nieuwe interim-trainer aan

In een onverwachte wending heeft Ajax aangekondigd dat John van 't Schip het seizoen zal afmaken als interim-trainer. Hij neemt het stokje over van Maurice Steijn, nadat Hedwiges Maduro tijdelijk de honneurs waarnam tegen Brighton en PSV. Van 't Schip, een ervaren rot in het vak op 59-jarige leeftijd, heeft een contract getekend tot medio 2025, waarvan het eerste half jaar als coach.

Van 't Schip keerde onlangs terug uit Turkije, waar hij de tijd nam om het overlijden van zijn partner Daniëlle te verwerken. Aanstaande donderdag zal hij voor het eerst plaatsnemen op de Ajax-bank tijdens de wedstrijd tegen FC Volendam. Slechts drie dagen later staat de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma.

De taak van Van 't Schip is duidelijk: hij moet de onrust binnen de club verdrijven en Ajax weer naar de top van de Eredivisie leiden. Opmerkelijk genoeg is hij al de vijfde trainer die sommige spelers in 2023 voor de groep zien staan, na Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn en Hedwiges Maduro.

Als assistent-trainer wordt Michael Valkanis aangesteld. De Australische vertrouweling van Van 't Schip komt over van Hapoel Tel Aviv, waar hij eerder hoofdtrainer was. Hij zal het team ondersteunen tot het einde van het seizoen. Maduro keert terug naar zijn rol als assistent-trainer en Dave Vos hervat zijn taken als trainer van Jong Ajax.

Van 't Schip is een echte Ajacied in hart en nieren. Hij maakte zijn debuut in 1981 en scoorde 29 doelpunten in 273 wedstrijden voor de Amsterdamse club. Daarnaast won hij vier landstitels, drie KNVB Bekers, de Europa Cup II in 1987 en de UEFA Cup in 1992. Na zijn tijd bij Ajax speelde hij nog voor het Italiaanse Genoa, waar hij uiteindelijk zijn carrière afsloot.

Sinds 1996 heeft Van 't Schip verschillende functies bekleed als jeugdtrainer, assistent-trainer en bondscoach bij onder andere Jong Oranje, Ajax, FC Twente, Jong Ajax, het Nederlands elftal, Melbourne Heart (Australië), Guadalajara (Mexico), Melbourne City, PEC Zwolle en Griekenland.

Eerder deze maand werd al bekend dat Van 't Schip zou terugkeren bij Ajax. Aanvankelijk zou hij plaatsnemen in het technisch management als 'cultuurbewaker', nadat technisch directeur Sven Mislintat vertrok. Echter, nu neemt hij het takenpakket van Steijn over als interim-trainer. Vanaf de zomer zal Van 't Schip alsnog minimaal een jaar aan de slag gaan in het technisch management.

De terugkeer van Van 't Schip bij Ajax is met veel enthousiasme ontvangen door de club en de fans. Op Twitter plaatste Ajax een bericht waarin ze hem welkom heten met de bekende drie kruizen: "Welcome back, John van 't Schip! ❌❌❌"