×
Home Livescore

Kritiek op FIFA: WK 2034 naar Saudi-Arabië, Australië afgehaakt

Kritiek op FIFA: WK 2034 naar Saudi-Arabië, Australië afgehaakt
Ferdinand Stöhr on Unsplash ©
Gepubliceerd op woensdag 1 november 2023 09:55 uur

In een verrassende wending heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantio aangekondigd dat het WK van 2034 een onverwachte bestemming zal hebben: Saudi-Arabië. Deze aankondiging heeft echter geleid tot een golf van verontwaardiging bij diverse mensenrechtenorganisaties, die zeer kritisch hebben gereageerd op deze keuze.

Het nieuws dat Saudi-Arabië het gastland zal zijn voor het prestigieuze voetbaltoernooi heeft de wereld op zijn kop gezet. Terwijl de ogen van de wereld gericht waren op Australië, dat ook interesse had getoond om het WK te organiseren, heeft Infantio besloten om de kaarten anders te schudden.

De keuze voor Saudi-Arabië heeft echter een schaduw geworpen over het evenement. Mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de situatie in het land, waar de vrijheid van meningsuiting en de rechten van vrouwen en minderheden nog altijd onder druk staan. De beslissing van Infantio om het WK naar Saudi-Arabië te brengen, wordt dan ook gezien als een klap in het gezicht van de mensenrechten.

Australië, dat aanvankelijk interesse had getoond om het toernooi te organiseren, heeft uiteindelijk besloten om zich terug te trekken. Hoewel het land teleurgesteld is over de keuze voor Saudi-Arabië, heeft het besloten om de eer aan zichzelf te houden en niet deel te nemen aan een evenement dat mogelijk de schending van mensenrechten zou kunnen legitimeren.

De kritiek op de keuze voor Saudi-Arabië blijft groeien, en het is nog maar de vraag hoe FIFA hiermee om zal gaan. Het is duidelijk dat de organisatie voor een grote uitdaging staat om het evenement in goede banen te leiden, terwijl het tegelijkertijd de mensenrechten respecteert en beschermt.

Het WK van 2034 zal ongetwijfeld een controversieel hoofdstuk worden in de geschiedenis van het voetbal. Terwijl de wereld zich verheugt op het grootste sportevenement ter wereld, zullen mensenrechtenorganisaties blijven strijden voor gerechtigheid en vrijheid, in de hoop dat de stem van de onderdrukten niet verloren zal gaan in de schaduw van het voetbalveld.