×
Home Livescore

Nederland op koers voor vijfde plek op coëfficiëntenlijst, Frankrijk in het vizier!

Nederland op koers voor vijfde plek op coëfficiëntenlijst, Frankrijk in het vizier!
Fritsdejong ©
Gepubliceerd op donderdag 17 augustus 2023 23:13 uur

Nederlandse clubs maken indruk in Europa en zetten koers naar vijfde plek op coëfficiëntenlijst

Na een zinderende zomer is het nieuwe coëfficiëntenseizoen eindelijk van start gegaan. Nederland heeft vorig seizoen al laten zien wat het waard is door de zesde plek te veroveren, wat resulteerde in een extra Champions League-ticket. Maar dit seizoen belooft nog veel meer moois, mede dankzij de sterke prestaties van PSV, AZ en FC Twente.

Vier maanden geleden werd er een groots coëfficiëntenfeest gevierd na een intense strijd met Portugal. Het Eredivisie-team dat als tweede eindigde, mag rechtstreeks naar de Champions League, terwijl er ook nog een zesde team uit Nederland Europa in mag. Dit betekent dat we dit seizoen serieus kunnen meedingen naar de vijfde plek.

De vijfde plek zou een enorme beloning zijn voor Nederland. Als we ook Frankrijk weten te overtreffen, kunnen we maar liefst vier startbewijzen voor het miljardenbal bemachtigen, waarvan één voor de voorrondes. Bovendien zou de Eredivisie dan zeven teams kunnen afvaardigen naar Europa. Meer details over deze vijfde plek zijn te vinden in de onderstaande video.

We duimen voor PSV, Ajax, AZ en Twente, want dit seizoen heeft Nederland twee doelen op de UEFA-coëfficiëntenlijst: Portugal achter ons laten en Frankrijk definitief verslaan, zodat we de vijfde beste competitie van Europa worden. En we zijn al goed op weg om dat werkelijkheid te maken. Op dit moment staan we zelfs al op de vijfde plaats in de tussenstand van de coëfficiëntenlijst, met 1.5 coëfficiëntpunt meer dan de Fransen.

Deze week behaalden PSV, AZ en Twente allemaal overwinningen in Europa, waardoor ze zich hebben geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League en Conference League. Dit levert niet alleen punten op, maar het is vooral belangrijk dat de Nederlandse teams de voorrondes succesvol doorkomen. In de groepsfase kunnen ze namelijk nog meer punten verdienen. Overwinningen in het hoofdtoernooi zijn namelijk twee keer zoveel waard als in de voorrondes, en de teams zijn dan verzekerd van minimaal zes wedstrijden om te presteren. Bovendien liggen er bonuspunten in het verschiet.

Als PSV de Champions League haalt, kunnen we in één klap 0.800 punt toevoegen aan onze coëfficiëntenlijst. PSV, Ajax en AZ zijn favoriet in hun komende wedstrijden tegen respectievelijk Rangers FC, Ludogorets en SK Brann. FC Twente daarentegen is de underdog tegen Fenerbahçe. Het zou een tegenvaller zijn als de Tukkers de Conference League niet halen. Als dat gebeurt, hebben we nog maar vier teams over en is er geen ruimte meer voor andere ploegen om te falen in de laatste voorronde. Alleen dan maken we een zeer goede kans om Frankrijk definitief van de troon te stoten.

Wat betreft de zesde plek hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. Het gat met Portugal is momenteel maar liefst zes punten, terwijl Portugal al twee van zijn zes teams heeft verloren in Europa. FC Arouca en Vitória Guimarães zijn namelijk direct uitgeschakeld in de voorronde van de Conference League. Bovendien zijn alle Portugese overwinningen dit seizoen minder waard dan die van Nederland, omdat de Zuid-Europeanen nog een extra team in Europa hebben.

Portugal zal dus unieke Europese prestaties moeten leveren om de zesde plek terug te veroveren, terwijl de Eredivisie-clubs in dat geval massaal zouden moeten falen. We kunnen ons dus nog niet rijk rekenen, maar de focus kan voorlopig volledig gericht worden op de strijd met Frankrijk. De uitschakeling van Olympique Marseille in de Champions League was dan ook een welkome meevaller. Frankrijk loopt daardoor een extra bonus voor de groepsfase mis, terwijl PSV deze bonus nog kan binnenhalen voor Nederland. Bovendien moet Marseille vrezen voor een zware loting in de Europa League.

Al met al kunnen we stellen dat Nederland momenteel de favoriet is in de strijd om de vijfde plek. Dit is een unieke situatie, maar het kan zo weer veranderen. De meeste Franse teams komen pas vanaf de groepsfase in actie, dus dan wordt het nog spannender. Om de vijfde plek zo goed mogelijk te verdedigen, is het cruciaal dat PSV, Ajax en AZ hun favorietenrol waarmaken, terwijl een verrassing van FC Twente op de lange termijn zelfs het verschil kan maken. Het vervolg van deze spannende strijd vindt volgende week plaats tijdens de volgende ronde van de Europese voorrondes.

Huidige posities op de coëfficiëntenranking:

6. NEDERLAND 53.600 (2.300) (5/5)

5. Frankrijk 52.081 (1.500) (6/6)

7. Portugal 47.316 (2.000) (4/6)